مصاحبه آقای نراقی با رادیو آلمان را حتما بخوانید. شغل ایشان تولید فکر است و مشتری می تواند رژیم پهلوی باشد و یا جمهوری اسلامی.
ایشان می فرمایند:
در ايران من هرجا رفتم ديدم مردم به کلی از انتخابات و از شرکت در انتخابات چشم پوشيدهاند. و اين بسيار جای تأسف است. ما که برای اولين بار بعد از اينهمه دورههای استبدادی حالا به يک جمهوری رسيدهايم و امکان آزادی انتخاب هست، افراد اينطور مأيوس شدهاند.
اولاً یکی نیست از آقای احسان نراقی بپرسد شما از کدام جمهوری صحبت می کنید؟ یقیناً منظور ایشان جمهوری های آمریکا و فرانسه و آلمان و اینها که نیست، چون از دنیای فلک زده و عقب مانده و بی تربیت و بیچاره ای به نام جهان اسلام صحبت می کند. جمهوری اسلامی را با جمهوری مصر و اندونزی و پاکستان و سودان مقایسه می کند و خوشحال هم هست که: ما در جاهای ديگر آزادی نداريم و ايران تنها کشوریست که لااقل هر چهارسال يکبار به رييس جمهورش رأی میدهد.
و جاهای دیگر را هم همین جهان اسلام می داند. در وسعتِ حقیر دید ایشان از جهان، فکر مرموزی نیز لانه کرده است. یعنی ما ایرانیان محکومین ابدی جهان اسلام هستیم؛ که سهم و حد خودمان را باید بشناسیم و در فکر مقایسه خود با دنیای متمدن و آزاد اروپا و آمریکا نباشیم؛ و جمهوری اعطایی اسلام را غنیمت بشمریم و برویم پای صندوق های دروغ و بی حرمتیِ نمایش انتخابات آخوند. وگرنه جای تأسف است که مردم تصمیم گرفته اند که در اين انتخابات، که انتخاباتی خواهد بود کم و بيش آزاد که اشخاص بروند يا نروند، از همین اندازه آزادی خود یعنی آزادی شرکت یا عدم شرکت در انتخابات استفاده کرده انتخابات را تحریم کنند.
طی این 27 سال جمهوری عنوانی بود که حکومت سفاک اسلامی با خود یدک می کشید وگرنه جمهور مردم به پشم خایه محمد عرب هم گرفته نشد. جمهوری با حکومت اسلامی در تضاد بنیادین و ریشه ایست. توده مردمی که صغیر فرض می شوند و ولی امر مسلمین باید قیمومیت و ولایت بر ایشان اعمال نماید، جمهور خوانده نمی شوند. مقصود از جمهور در اسلام، توده و رمه گوسفندواری است لزج و لغزنده و بی شکل که شبان از پس و پیش هدایتشان می کند. انتخابات و آزادی انتخاب و اختیار انسان در اسلام و حکومت اسلامی ( این هردو ناظر به یک معنی است ) دروغی بچه گول زن است. مثل تمامی نهاد های مدنی در جمهوری اسلامی نظیر قوای سه گانه سیاسی، نهاد قانون، آموزش و پرورش، دانشگاه و توسعاً کلیه نهادهای علمی و آموزشی ظاهراً مدرن، احزاب و اتحادیه ها و انجمن ها، ارتش، پلیس و ... همه و همه فقط و فقط شکلی تهی از معنای واقعی و دروغی است سمبولیک. خود دروغ حتا نیست. بلکه نمادی دروغین است و حتا نماد هم نیست. وهم است.( به این مبحث بزودی و به شیوه خودم بیشتر خواهم پرداخت. )
دوم اینکه اسلام در لغت نیز به معنی تسلیم و انقیاد است. ما بعد از اینهمه دوره های استبدادی دوباره افتادیم به چنگ استبدادی اهریمنی نه آن جمهوری که بشر می شناسد. به قول ناصر خسرو:
از شاه زی فقیه چنان بود رفتنم ___ کز بیم مور در دهن اژدها شدم
اگر مردم تصمیم گرفته اند در انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری شرکت نکنند از درک درست موقعیت و شرایط و زمانه خود حکایت دارد و جای بسی خوشحالی است. شاید اینبار به سبب همین یخ بی تفاوتی و در عین حال آگاهانه، لااقل یک تصمیم درست در تاریخ اجتماعی خود به ثبت برسانند.